Do you need a tutorial? Click here

Jamb 2023 Physics Past Questions and Answers

Last updated on February 22nd, 2024 at 07:29 pm

  1. What is the SI unit of force? A. Newton B. Joule C. Pascal D. Watt
  2. What is the name of the device that measures electric current? A. Ammeter B. Voltmeter C. Ohmmeter D. Galvanometer
  3. What is the term for the product of mass and velocity of an object? A. Momentum B. Impulse C. Kinetic energy D. Work
  4. What is the name of the law that states that the extension of a spring is proportional to the applied force? A. Hooke’s law B. Newton’s law C. Boyle’s law D. Ohm’s law
  5. What is the term for the rate of change of displacement of an object? A. Speed B. Velocity C. Acceleration D. Force
  6. What is the name of the phenomenon in which a wave changes direction as it passes from one medium to another? A. Reflection B. Refraction C. Diffraction D. Interference
  7. What is the term for the energy stored in an object due to its position or shape? A. Kinetic energy B. Potential energy C. Thermal energy D. Chemical energy
  8. What is the name of the circuit component that opposes the flow of current by converting electrical energy into heat? A. Resistor B. Capacitor C. Inductor D. Diode
  9. What is the term for the force that acts between two magnets or two electric charges? A. Gravitational force B. Magnetic force C. Electrostatic force D. Nuclear force
  10. What is the name of the physical quantity that is defined as the amount of substance that contains as many particles as there are atoms in 12 g of carbon-12? A. Mole B. Molar mass C. Avogadro’s number D. Atomic mass

Answers:

  1. A
  2. A
  3. A
  4. A
  5. B
  6. B
  7. B
  8. A
  9. C
  10. A
  1. What is the term for the force that opposes the relative motion of two surfaces in contact? A. Friction B. Tension C. Normal D. Elastic
  2. What is the name of the device that converts mechanical energy into electrical energy? A. Generator B. Motor C. Transformer D. Battery
  3. What is the term for the quantity that measures how much a force causes a rotation? A. Torque B. Moment C. Angular momentum D. Both A and B
  4. What is the name of the law that states that the total energy of an isolated system remains constant? A. Conservation of energy B. Conservation of momentum C. Conservation of charge D. Conservation of mass
  5. What is the term for the change in the frequency of a wave due to the relative motion of the source and the observer? A. Doppler effect B. Beats C. Resonance D. Harmonics
  6. What is the term for the ability of a material to return to its original shape and size after being stretched or compressed? A. Elasticity B. Plasticity C. Ductility D. Malleability
  7. What is the name of the circuit component that stores electrical energy in an electric field? A. Resistor B. Capacitor C. Inductor D. Diode
  8. What is the term for the force that acts between two masses due to their gravitational attraction? A. Gravitational force B. Weight C. Normal force D. Centripetal force
  9. What is the name of the physical quantity that is defined as the rate of doing work or transferring energy? A. Power B. Energy C. Work D. Force
  10. What is the name of the phenomenon in which a wave bends around the edges of an obstacle or an opening? A. Reflection B. Refraction C. Diffraction D. Interference
  11. What is the term for the energy associated with the random motion of the particles of a substance? A. Kinetic energy B. Potential energy C. Thermal energy D. Chemical energy
  12. What is the name of the device that converts electrical energy into mechanical energy? A. Generator B. Motor C. Transformer D. Battery
  13. What is the term for the quantity that measures how much a force causes a linear acceleration? A. Mass B. Weight C. Inertia D. Both A and C
  14. What is the name of the law that states that the total momentum of an isolated system remains constant? A. Conservation of energy B. Conservation of momentum C. Conservation of charge D. Conservation of mass
  15. What is the term for the maximum displacement of a particle from its equilibrium position in a wave? A. Amplitude B. Wavelength C. Frequency D. Period
  16. What is the term for the property of a material that resists the flow of electric current? A. Resistance B. Conductance C. Capacitance D. Inductance
  17. What is the name of the circuit component that stores electrical energy in a magnetic field? A. Resistor B. Capacitor C. Inductor D. Diode
  18. What is the term for the force that acts perpendicular to the surface of contact between two objects? A. Friction B. Tension C. Normal D. Elastic
  19. What is the name of the physical quantity that is defined as the amount of work done per unit charge? A. Voltage B. Current C. Resistance D. Power
  20. What is the name of the phenomenon in which two or more waves combine to produce a resultant wave? A. Reflection B. Refraction C. Diffraction D. Interference
  21. What is the term for the energy associated with the position or configuration of a system of objects? A. Kinetic energy B. Potential energy C. Thermal energy D. Chemical energy
  22. What is the name of the device that converts alternating current into direct current or vice versa? A. Generator B. Motor C. Transformer D. Battery
  23. What is the term for the quantity that measures how much a force causes a deformation? A. Stress B. Strain C. Young’s modulus D. Both A and B
  24. What is the name of the law that states that the total electric charge of an isolated system remains constant? A. Conservation of energy B. Conservation of momentum C. Conservation of charge D. Conservation of mass
  25. What is the term for the number of complete cycles of a wave that pass a given point per unit time? A. Amplitude B. Wavelength C. Frequency D. Period
  26. What is the term for the property of a material that allows the flow of electric current? A. Resistance B. Conductance C. Capacitance D. Inductance
  27. What is the name of the circuit component that allows current to flow in one direction only? A. Resistor B. Capacitor C. Inductor D. Diode
  28. What is the term for the force that acts along the length of a string or a wire? A. Friction B. Tension C. Normal D. Elastic
  29. What is the name of the physical quantity that is defined as the amount of electric charge that passes a given point per unit time? A. Voltage B. Current C. Resistance D. Power
  30. What is the name of the phenomenon in which a wave bounces back from a boundary or a surface? A. Reflection B. Refraction C. Diffraction D. Interference

Answers:

  1. A
  2. A
  3. D
  4. A
  5. A
  6. A
  7. B
  8. A
  9. A
  10. C
  11. C
  12. B
  13. D
  14. B
  15. A
  16. A
  17. C
  18. C
  19. A
  20. D

SHARE THIS :
Don`t copy text!

Discover more from Pdfmadeazy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

× Send us a message!
0