Do you need a tutorial? Click here

Jamb 2023 Past Questions and Answers Government

Last updated on February 22nd, 2024 at 07:25 pm

  1. Which of the following is a feature of a federal system of government? A. The central government is subordinate to the regional governments. B. The regional governments are subordinate to the central government. C. The central government and the regional governments share powers. D. The central government and the regional governments have separate powers.
  2. The principle of the rule of law implies that A. the judiciary is independent of the executive and the legislature. B. the legislature makes laws that are binding on all citizens. C. the executive enforces the laws made by the legislature. D. all citizens are equal before the law and subject to the same justice.
  3. A major advantage of the secret ballot system is that it A. ensures the accuracy of the election results. B. protects the voters from intimidation and victimization. C. allows the voters to choose from a wide range of candidates. D. encourages the participation of illiterate voters.
  4. A system of government in which power is concentrated in the hands of a single person or a small group is known as A. democracy. B. dictatorship. C. monarchy. D. oligarchy.
  5. The main function of the opposition party in a democracy is to A. criticize the policies and actions of the ruling party. B. cooperate with the ruling party in the national interest. C. overthrow the ruling party by any means possible. D. prepare to form the next government.
  6. The concept of separation of powers was popularized by A. Aristotle. B. John Locke. C. Montesquieu. D. Rousseau.
  7. One of the reasons for the adoption of the presidential system of government in Nigeria in 1979 was to A. ensure a smooth transition from military to civilian rule. B. create a balance of power between the executive and the legislature. C. promote national unity and accommodate ethnic diversity. D. reduce the cost and complexity of governance.
  8. The main organ of the United Nations that is responsible for maintaining international peace and security is the A. General Assembly. B. Security Council. C. Secretariat. D. Trusteeship Council.
  9. The process by which a country withdraws from a colonial or foreign domination is known as A. decolonization. B. democratization. C. nationalization. D. secession.
  10. The doctrine of collective responsibility implies that A. the cabinet members must agree on all policy decisions. B. the cabinet members must resign if they disagree with the government. C. the cabinet members must support the government in public. D. all of the above.

Answers:

  1. C
  2. D
  3. B
  4. B
  5. A
  6. C
  7. C
  8. B
  9. A
  10. D
  1. The act of influencing voters through material gifts is known as A. Lobbying B. Bribery C. Vote-buying D. Patronage
  2. The main function of the civil service in a state is to A. Implement the policies and programmes of the government B. Advise the government on policy formulation and execution C. Provide social services and amenities to the citizens D. Recruit and train personnel for the public sector
  3. The principle of checks and balances is meant to A. Ensure that no organ of government becomes too powerful B. Prevent the abuse of power by public officials C. Promote cooperation and harmony among the organs of government D. All of the above
  4. A major difference between a unitary and a federal system of government is that A. A unitary system has a written constitution while a federal system does not B. A unitary system has a single level of government while a federal system has multiple levels C. A unitary system has a ceremonial head of state while a federal system has an executive head of state D. A unitary system has a unicameral legislature while a federal system has a bicameral legislature
  5. The type of democracy in which the citizens elect representatives to make decisions on their behalf is called A. Direct democracy B. Indirect democracy C. Participatory democracy D. Deliberative democracy
  6. The concept of human rights refers to A. The privileges granted by the state to its citizens B. The moral claims that are inherent in human nature C. The legal entitlements that are protected by the courts D. The social benefits that are provided by the government
  7. The main purpose of a political party is to A. Educate the public on political issues B. Mobilize support for its candidates and programmes C. Monitor the activities of the government in power D. All of the above
  8. The process by which a citizen of one country becomes a citizen of another country is known as A. Naturalization B. Immigration C. Emigration D. Assimilation
  9. The organ of the United Nations that is responsible for promoting international cooperation in education, science and culture is the A. UNESCO B. UNICEF C. UNDP D. WHO
  10. The doctrine of the mandate of heaven was used to justify A. The divine right of kings in Europe B. The imperial rule of China C. The caste system in India D. The pharaonic dynasty of Egypt

Answers:

  1. C
  2. A
  3. D
  4. B
  5. B
  6. B
  7. D
  8. A
  9. A
  10. B
  1. The term “civil society” refers to A. The non-governmental organizations and groups that promote democracy and human rights B. The formal institutions and structures that constitute the state C. The citizens who are eligible to vote and participate in politics D. The norms and values that guide the behavior of the people
  2. The main function of the electoral commission in a state is to A. Conduct free and fair elections B. Register and regulate political parties C. Educate and enlighten the voters D. All of the above
  3. The principle of universal adult suffrage means that A. All adults have the right to vote B. All adults have the right to contest for elections C. All adults have the right to join political parties D. All adults have the right to express their opinions
  4. The type of government in which the head of state is elected by the people or their representatives is called A. Monarchy B. Republic C. Aristocracy D. Theocracy
  5. The main difference between a pressure group and a political party is that A. A pressure group seeks to influence government policies while a political party seeks to form the government B. A pressure group has a narrow interest while a political party has a broad interest C. A pressure group is non-partisan while a political party is partisan D. All of the above
  6. The concept of sovereignty implies that A. The state has absolute and supreme authority over its territory B. The state is free from external interference and control C. The state is recognized by other states as a legal entity D. All of the above
  7. The main purpose of a written constitution is to A. Define the powers and functions of the organs of government B. Protect the rights and freedoms of the citizens C. Provide the basic law of the land D. All of the above
  8. The process by which a group of people identify themselves as a distinct political community is known as A. Nationalism B. Patriotism C. Regionalism D. Federalism
  9. The organ of the African Union that is responsible for the maintenance of peace and security in the continent is the A. Assembly of Heads of State and Government B. Peace and Security Council C. Commission D. Court of Justice
  10. The doctrine of separation of powers was popularized by A. Aristotle B. John Locke C. Montesquieu D. Rousseau

Answers:

  1. A
  2. D
  3. A
  4. B
  5. D
  6. D
  7. D
  8. A
  9. B
  10. C
  1. The term “democracy” literally means A. Rule by the people B. Rule by the majority C. Rule by the elite D. Rule by the law
  2. The main function of the judiciary in a state is to A. Interpret and apply the laws B. Make and amend the laws C. Enforce and execute the laws D. Review and repeal the laws
  3. The principle of federal character in Nigeria is meant to A. Ensure the unity and stability of the country B. Promote the diversity and pluralism of the country C. Achieve a fair and balanced representation of the country D. All of the above
  4. The type of government in which the head of state inherits the throne by birth is called A. Monarchy B. Republic C. Aristocracy D. Theocracy
  5. The main difference between a civil right and a civil liberty is that A. A civil right is a claim by the individual against the state while a civil liberty is a freedom from the state B. A civil right is a freedom from the state while a civil liberty is a claim by the individual against the state C. A civil right is a positive right while a civil liberty is a negative right D. Both A and C
  6. The concept of checks and balances implies that A. Each organ of government can restrain the excesses of the other organs B. Each organ of government can perform the functions of the other organs C. Each organ of government can cooperate with the other organs D. Each organ of government can delegate its powers to the other organs
  7. The main purpose of a political ideology is to A. Provide a vision of the ideal society B. Justify the existing social order C. Guide political action and behaviour D. All of the above
  8. The process by which a citizen acquires the rights and duties of a state is known as A. Citizenship B. Nationality C. Naturalization D. Socialization
  9. The organ of the Economic Community of West African States (ECOWAS) that is responsible for the implementation of the decisions of the authority of heads of state and government is the A. Council of Ministers B. Commission C. Parliament D. Court of Justice
  10. The doctrine of the divine right of kings was used to justify A. The absolute and unlimited power of the monarch B. The constitutional and limited power of the monarch C. The elective and accountable power of the monarch D. The symbolic and ceremonial power of the monarch

Answers:

  1. A
  2. A
  3. D
  4. A
  5. D
  6. A
  7. D
  8. A
  9. B
  10. A

SHARE THIS :
Don`t copy text!

Discover more from Pdfmadeazy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

× Send us a message!
0