Do you need a tutorial? Click here

Download BECE Agricultural Science Past Questions For JSS3

Last updated on August 19th, 2022 at 12:29 pm

Do you require the BECE Agricultural Science past questions and answers for the JSS3 Basic Education Certificate Examination?
The Junior WAEC Agricultural Science and Theory Questions and Answers are available for download.
our company, pdfmadeazy.com.
All of the BECE Agricultural Science objective and Theory previous questions and answers have been prepared by ng.

You may get an idea of the format and content of the tests from these sample questions.

According to our study, candidates who use Junior WAEC Agricultural Science Past Questions Paper to be ready for the Basic Certificate Examination BECE do ten times better than those who don’t.

The benefit of JSS3 Agricultural Science Practice Tests – Junior WAEC

  • Pointer to Concentration Area
  • assist you in determining your exam pace.
  • Predict how the next exam question will turn out.

Tell someone.

Ministry of Basic Education
Examination Board
2018 Basic Education Certificate Examination

Attempt all Question

You are advised to work completely on your own

INSTRUCTION: From the options lettered A-D, choose the word that is correctly used to fill in the blank spaces.

Objective Questions on Agricultural Science for JSS3

1. The most important use of agriculture is for the provision of….
A. clothing.
B. food.
C. foreign exchange.
D. shelter.
E. wear.

2. Which of these is a perennial crop?
A. Cocoa
B. Ginger
C. Millet
D. Soya bean
E. Yam

3. Beef is to cattle as mutton is to….
A. goat.
B. pig.
C. poultry birds.
D. rabbit.
E. sheep.

4. The greatest advantage of commerce farming is….
A. cultivation of large area of land.
B. large scale production.
C. practices mono cropping.
D. specialization in farming.
E. use of large capital.

5. The first stage in the development of agriculture is
A. commercial farming.
B. crop rotation.
C. land rotation.
D. plantation agriculture.
E. subsistence farming.

6. Agriculture provides all of the following to national economy EXCEPT….
A. employment.
B. food.
C. foreign culture.
D. foreign exchange.
E. raw material.

7. Which of these agricultural products is used in the textile industry?
A. Cotton
B. Jute
C. Pule
D. Tomato
E. Wood

8. Maize, guinea corn and rice are called…
A. cereals.
B. fibre crops.
C. food.
D. forages.
E. oilseeds.

9. Crops grown for animal consumption are….
A. beverages.
B. cereals.
C. fibres.
D. forages.
E. spices.

10. One of the following crops is a cereal crop.
A. Beans
B. Cassava
C. Cocoa
D. Groundnut
E. Maize

11 ……. is an example of a legume.
A. Cashew
B. Groundnut
C. Maize
D. Plantain.
E. Sugarcane

12. Which of these is NOT a spice?
A. Curry
B. Garlic
C. Ginger
D. Melon
E. Onion

13. Farming for the purpose of feeding only the farmer’s family is known as….
A. commercial agriculture.
B. integrated farming.
C. private farming.
D. subsistence agriculture.
E. vegetable garden.

14. The tools used by early men were made of….
A. ceramic.
B. clay.
C. flint.
D. glass.
E. wire.

15. Which of these crops is grown for its fibre?
A. Cocoa
B. Coffee
C. Cowpea
D. Jute
E. Sugarcane
16. One of the following factors of production is a free gift of nature.
A. Capital
B. Entrepreneur
C. Land
D. Labour
E. Management

17. The factors of production that co-ordinate other factors is….
A. capital.
B. land.
C. labour.
D. mangement.
E. money.

18. Management can also be referred to as….
A. capital.
B. entrepreneur.
C. land.
D. labour.
E. profit.

19. The reward for management is ….
A. capital.
B. land.
C. labour.
D. profit.
E. skilled.

20. The following are factors of production EXCEPT….
A. capital.
B. land.
C. labour.
D. management.
E. wages.

21. The reward for labour is….
A. capital.
B. enterprisum.
C. wages.
D. land.
E. semi-skilled.

22. The cock that has been castrated is known as…
A. aphid.
B. billy.
C. buck.
D. capon.
E. doe.

23. The gestation period of rabbit is… days.
A. 10
B. 20
C. 30
D. 50
E. 70

Objective Questions 24 – 60 Removed

Theory Questions on Agric Science for JSS3

SECTION B (THEORY)

INSTRUCTION: Answer all questions. All questions carry equal marks.

1. (a) Mention THREE methods you can use to control weeds on the farm.
(b) State TWO uses of weeds.
(c) State THREE effects of using chemicals to control weeds.

2. State any FOUR differences between a monocot plant and a dicot plant.

3. (a) Define the term agriculture.
(b) State five contributions of agriculture to the farmer.

Theory Questions 4 – 5 Removed

Junior WAEC Past Questions Objective Answers on Agricultural Science

1. B

2. A

3. E

4. B

5. E

6. C

7. A

8. A

9. D

10.E

11.B

12.D

13.D

14.C

15.D

16.C

17.D

18.B

19.D

20.E

21.C

22.D

23.C

To get the full past questions in Pdf Format. Call or Whatsapp Us on 08134857339

SHARE THIS :
Don`t copy text!

Discover more from Pdfmadeazy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

× Send us a message!
0